11 december, 2023

Tandimplantat

Steg för steg – Tandimplantat hos oss

Tandimplantat är en revolutionerande behandling inom odontologin hos rätt patienter. Implantat kan permanent ersätta en eller flera tänder i käken genom fixturer som skruvas ner i käkbenet. Det första steget på vägen mot ett nytt leende med tandimplantat är en undersökning och behandlingsplan som görs hos en av våra duktiga tandläkare. När hen har presenterat alla dina behandlingsalternativ och bedömer att tandimplantat är möjligt för dig kan behandlingen påbörja.

Riskundersökning innan installation av tandimplantat

Det första som görs inför en tandimplantatinstallation är en undersökning av dina besvär och önskemål samt munhälsa, benmängd och benkvalitet var tandimplantat önskas. Med hänsyn till möjliga risker med tandimplantat är detta en viktig del för att se till att förutsättningarna är så goda som möjligt. Helst ses inga sjukdomar i munnen om det är fallet kan det innebära att man behöver nödvändiga tandbehandlingar innan den önskade behandlingen påbörjas. Det ska finnas möjlighet för dig att läka in implantaten och du ska kunna ”ta hand om” dina implantat. Du ska därför ha rätt ålder, inte vara för skör och inte heller purung. Unga patienter under 18 år anses inte aktuella för tandimplantat då käkarna inte vuxit klart ännu. Rökstopp brukar också rekommenderas för att förbättra prognosen för läkningen av implantatet i benet.

Efter att tandläkaren gjort sin bedömning och gett behandlingsalternativ anpassat till dina förutsättningar kan du själv fundera om du har ekonomin, tiden att vänta på att implantatet ska läka in i benet och möjligheter att komma på uppföljningarna som behandlingen innebär.

Riskundersökning innan installation av tandimplantat

Kirurgisk placering av implantatet

När du gått med på att genomföra operationen är nästa steg den kirurgiska installationen av första delen av implantatet. Under denna procedur öppnar tandläkaren tandköttet för att exponera käkbenet och borrar sedan ett hål där implantatet ska placeras. Implantatet består vanligtvis av titan eller liknande material som är biokompatibelt med kroppen. När implantatet är på plats, sys tandköttet igen över det och en läkningsperiod på flera månader inleds.

Läkningsperiod och osseointegration

Under ungefär 2-4 månader behöver implantatet läka. Denna tid ger förutsättningar för implantatet att stabiliseras i käkbenet genom en process som kallas osseointegration. Detta är en avgörande fas som ger en långvarig stabilitet för den framtida protesen. Under läkningsperioden kan en tillfällig protes placeras över implantatet för att bibehålla estetik och funktion.

Återbesök och slutlig anpassning

När implantatet bedöms vara stabilt kan äntligen den slutliga protetiska ersättningen av tanden placeras ovanpå fixturen. Den permanenta protesen kan vara en individuell krona för enstaka tandersättning, en brygga för att ersätta flera angränsande tänder eller en avtagbar protes som fästs på flera implantat. Tandläkaren kommer att kontrollera att protesen passar korrekt och justera den vid behov för att säkerställa optimal funktion och bekvämlighet. Sammanfattningsvis är en tandimplantatinstallation – för rätt patient – en effektiv metod för att ersätta förlorade tänder och återställa utseende och funktion. Tveka inte att kontakta oss om du tycker att implantat låter som något för dig!

FAQ

Operationen för att placera fixturen i käkbenet går relativt snabbt, från 1-2 timmar. Tiden för läkning är dock längre. Generellt sett tar hela processen 2-4 månader då implantatet ska stabiliseras med hjälp av osseointegration.

Applikationen av veneers kan potentiellt leda till tillfällig tandkänslighet eller smärta. Eftersom en tunn skikt av tandsubstansen tas bort innan veneers appliceras, kan detta göra dentintubuli (små rör i den naturliga tanden) mer exponerade. Det kan resultera i ökad känslighet mot varmt, kallt eller sött under en kort tid efter appliceringen. I de flesta fall är känsligheten temporär och försvinner inom några dagar efter appliceringen.

Tiden efter operationen kan det vara bra att äta kost som är flytande och går att mosa, att hålla munnen ren genom skonsam borstning och användning av munskölj samt att undvika tobak. Under de första timmarna och dygnen efter operationen finns det fler instruktioner att tänka på för att ta hand om eventuella biverkningar och minska riskerna, denna information ges på plats.

2024-06-13T10:36:36+01:00
Till toppen