Ilningar2023-08-31T09:16:57+01:00

Ilningar

Ilningar

Dela denna sida

Ilningar kan uppstå av en mängd olika orsaker såsom ilande tandhals, hål i tänderna, fyllningsfraktur eller truama. Det vanligaste är dock ilande tandhalsar. Känner man av ilningar är en undersökning bra att utföra för att utesluta hål och andra orsaker som kan leda till rotfyllningar.

Vi brukar säga att det finns två olika typer av ilningar. Ilningar som går över ganska snabbt efter att man ätit eller druckit något varmt/kallt eller sådana ilningar som håller i sig flera minuter.

Ilningar som håller i sig flera minuter ska man vara observant på. Har man dessa symptom så borde man kontakta oss direkt då det kan bero på en inflammation i nerven. Det är viktigt att vi kan utesluta en inflammation eller behandla tanden på ett adekvat sätt.

När vi undersöker din tand och letar orsaken till själva ilningen så kollar vi efter hål i tanden, frakturer, sprickor samt infektioner. Detta gör vi både kliniskt samt på röntgen. Ibland måste vi även stimulera tanden på olika sätt för att avgöra diagnosen.

När vi väl diagnostiserat vad som orsakar dina ilningar/värk får du ett kostnadsförslag för själva behandlingen och när du ger ditt godkännande så påbörjar vi terapin.