Rotfyllning2023-08-31T09:21:52+01:00

Rotfyllning

Rotfyllning

Dela denna sida

Rotfyllning utförs på tänder där nerven har blottats pga ett trauma, stort hål in i nerven och infektion i tanden. Oftast kommer du som patient in akut med tandvärk. Vid detta tillfälle kan vi erbjuda dig smärtlindring genom att borra upp tanden och lätta på trycket.

Swedish Dental använder sig av ett maskinellt symstem när vi utför rotfyllningar. Det är en beprövad och mycket säker metord i rätta händer.

Vi försöker självklart hjälpa dig så fort som möjligt och bokar in dig för vidare behandling när det finns tid. En rotfyllning kan ta allt från en dag till 3-4 månader att slutföra beroende på vad tanden har drabbats av. Det är vid infektioner som man gärna avvaktar och ser att det börjar läka ut innan vi rotfyller.

Hur går en rotfyllning till?

Det börjar ofta med tandvärk som inte försvinner. Vi på Swedish Dental vill självklart hjälpa er med värken så fort som möjligt. Ofta kan vi erbjuda hjälp samma dag.

När du kommer in hos oss tar en tandläkare emot dig för en grundlig utredning. Vi måste diagnostisera vilken tand som värker och orsakar dina problem. Utredningen är också viktig för att utesluta andra diagnoser. Det är inte alltid en tand som orsakar tandvärk vilket man kan tro. Ibland kan värken bero på andra orsaker såsom värk i käkmuskulaturen.

När vi konstaterat att det är en tand som orsakar dina besvär bedövar vi dig. Tandläkaren öppnar sedan upp tanden in i till nerven. Vid ett akut besök applicerar man ett medel som lugnar tanden och lägger på en temporär fyllning.

Efter akutbesöket får du återkomma för att rensa klart tanden och förbereda den för en rotfyllning. I vissa fall rotfyller vi samma dag som vi rensar själva rotkanalerna.

När tanden är rotfylld brukar vi rekommendera en krona på tänderna då dessa oftast har en stor skada. En stor skada på tandsubstansen kräver behandling med tandkrona för bästa prognos. I vissa fall måste vi även behandla med ett stift då det är för lite tandsubstans kvar för endast behandling med tandkrona.