Estetisk tandvård

Vad är estetisk tandvård?

Estetisk tandvård, eller kosmetisk tandvård som det också kallas för är fokus på tändernas utseende och form. Det man gör är att ändra formen genom längd, bredd och färmg på patientens tänder som harmoniserar med personens utseende.

Vi på Swedish Dental erbjuder följande typer av estetisk tandvård :

Tandblekning

Det är vissa faktorer som orsakar missfärgningar på tänderna, som tex drycker i form av vin, kaffe, rökning samt sjukdomar etc. Om du upplever att dina tänder har blivit missfärgade med tiden och vill ha ett vitare leende kan vi på Swedish Dental hjälpa dig med det.

Såhär går tandblekningsprocessen till:

 • Vi undersöker först dina tänder, tandköttet och resten av munnen för att se till att det inte finns några aktiva infektioner, hål i tänderna eller tandlossning.
 • Vi behandlar eventuella infektioner, tandlossning eller hål i tänderna som upptäckts under undersökningen.
 • Ett avtryck tas av dina tänder för att skapa en form. Detta har vi möjlighet att göra med ett digitalt genom scanning så man slipper den leriga massan (alginatet) i munnen som brukar upplevas som obehaglig.
 • Efter tillverkning av skenorna som är skräddarsydd för dig och dina tänder (7-14 arb dagar)och ett blekningskitt som du får med dig kan du börja bleka dina tänder hemma. Processen tar mellan 5-7 dagar beroende på vilken resultat du som patient vill ha.

Osynlig tandställning

En Inman Aligner är en enkel avtagbar skena i plast som används för att justera tänderna snabbt och säkert. Oftast är det trångställning i fronten eller en roterad tand som behöver justeras för att åstadkomma ett fint leende. Du får då ut ett antal skenor som du ska använda stegvis utifrån våra rekommendationer. Antalet skenor som behövs beror på hur mycket som måste justeras på just dina tänder. Därefter när behanlingen är klar får man en s.k. “retainer” tråd som läggs bakom tänderna på insidan för att bibehålla tänderna på plats…

För en mer exakt information och din behandlingstid får man reda på när man är på en utredning då vi får en helhetsbild av just dig.

Tryck på bilden för att se resultatet

StartfotoSlutfoto

Tandbroar

En tandbro är en procedur för att ersätta förlorade tänder. Så här fungerar processen:

 • Först så utför vi en vi en utredning av din mun för att vara säker på att en tandbro är ett säkert alternativ för just dig.
 • Vi behandlar alla infektioner, hål i tänderna eller parodontit (tandlossning) som vi diagnostiserar innan vi fortsätter med tandbron.
 • De aktuella tänderna förbereds och slipas som vi sedan tar ett avtryck på. Som vi nämnde tidigare så tar vi avtrycket digitalt då vi scannar hela din mun.
 • Avtrycket skickas till en tekniker där de producerar en bro i av högkvalitet i porslin som ex zirkomium, emax, eller i metalkeramik(mycket ovanligt med metallkeramik då vi vill jobba metallfritt) som tar 10 arbetsdagar. Under tiden som tänderna tillverkas får du temporära tänder så du slipper gå tandlös.
 • Tandläkaren fäster sedan den färdiga bron på de förberedda tänderna och kontrollerar att allt sitter korrekt. Du kan sedan tugga och äta som vanligt när behandlingen är avklarad.

Porslinsfasader

Porslinsfasader är tunna, anpassade delar av väldigt fint porslin. Dessa fasader fästs på framsidan av befintliga tänder för att förbättra färg, form, längd och mm. Fasader görs oftast på framtänderna från hörntand till hörntand, eller bara på en framtand om det så önskas eller behövs.

En sådan behandling för fasader brukar ta fyra besökstillfällen hos tandläkaren.

 • Besök 1. En fri konsultation.

 • Besök 2. Utredning (Starfoto, scanning av käken för modeller,röntgen)

 • Besök 3. Terapiplanering med patienten: Vi visar en wax up på hur dina nya tänder kommer se ut innan vi börjar själva behandlingen. Om du godkänner form samt färg börjar vi behandlingen.

 • Besök 4. Behandling av tänderna genom att slipa till dem. Vi slipar så lite som det bara går. Oftast 0,2-0,5mm. Denna behandling kombineras ofta med en osynlig tandställning för att räta ut tänderna och på så sätt minska nedslipningen av emaljen.
 • Besök 5. Utlämning av fasader och cementering.

Vid behandling av framtänder skickar vi er till vår tekniker för färgtagning för ett bättre resultat.

Tryck på bilden för att se resultatet

StartfotoSlutfoto

Varför Swedish Dental

På Swedish Dental har vi många års erfarenhet av estetisk tandvård. Vänligen kontakta oss för en konsultation för att se vilka tjänster vi kan erbjuda dig för ett bättre leende.