Bettskena2023-08-31T09:20:36+01:00

Bettskena

Bettskena

Dela denna sida

Bettskena används oftast av patienter som gnisslar och pressar tänder, har besvär med käkleder/muskulatur. Vissa patienter upplever även en spänningshuvudvärk eller stela käkar när de vaknar på morgonen.

När man pressar och gnisslar tänder låter man inte muskulaturen vila upp sig och då skapas en inflammation i muskelfästena som bidrar till värk och besvär.

Känner du igen dessa symptom och behöver hjälp? Kontakta oss för en utredning.

Besvären förvärras

Det är inte bra att gå för länge med besvär från käkleder eller käkmuskulatur då det är en inflammation som förvärras och leder till att man blir känsligare och känsligare i regionen. Det som kan ske är att man inte kan gapa tillräckligt och att det gör ont när man försöker öppna munnen.

En bieffekt av att man pressar och gnisslar tänder är att dessa kan gå sönder och även slitas ner helt till tandköttet. Beroende på omfattning behöver man behandla munhålan ganska omfattande för att få till ett bra bett och leende för patienten. I vissa fall dör även tänderna på grund av den kraft de utsätts för och måste behandlas med rotfyllning.

Våra tandläkare kontrollerar och utreder alltid bettet på patienterna inför stora behandlingar då man måste klargöra varför patienten saknar tänder. Saknar man tänder på grund av tandlossning, hål eller helt enkelt biter sönder tänderna? Detta måste utredas noggrant då man inte vill att patienten råkar ut för samma öde efter avslutad behandling. En bettskena efter avslutad behandling kan rädda många konstruktioner om patienten följer tandläkaren rekommendationer.