26 mars, 2021

News

10 Tips För Friska Tänder

En god munhygien är avgörande för den allmänna hälsan. Friska tänder och ett friskt tandkött underlättar för dig att äta gott och njuta av en balanserad kost. Det är en självklarhet att borsta tänderna och använda tandtråd dagligen men i denna text har vi sammanställt en lista med

några bra tips på hur man håller tänderna friska och rena på egen hand.

Varför är det viktigt att ta hand om sina tänder?

Det är viktigt att ha en rutin angående sin munhygien hemma för att bibehålla tändernas och tandköttets hälsa. Om munhygienen brister kan detta med tiden leda till tandväk/smärta och därmed dyra behandlingar för att åtgärda smärtan. Man kan drabbas av olika typer av sjukdomar i munhålan såsom, infektioner, inflammationer som leder tandvärk eller

tandlossning. Tandvärk kan åtgärdas på olika sätt beroende på symptom och kan vara allt från man behöver behandla med tandlagning, tandkrona, rotfyllning, tandutdragning som sedan leder till broterapi eller implantat.

Om man inte åtgärdar en tand med t ex karis (hål) kommer angreppet att bli större och orsaka en inflammation som bidrar till att man behöver rotfylla tanden. Tandköttsjukdommar orsakas oftast p ga dålig munhygien. Om denna sjukdom inte behandlas kan det leda till benförlust runt tänderna och bidra till mobila tänder. Efter ett tag lossnar dessa och man får tandförluster. De flesta av dessa sjukdommar kan man förebygga och hålla under kontroll med hjälp av regelbundna besök hos sin tandläkare/tandhygienist.

10 enkla knep för friska tänder;

1. borsta tänderna regelbundet

Det är viktigt att borsta tänderna 2ggr/dag med rätt teknik för att undvika plack och bakteribeläggningar. Rätt teknik innebär borstning med små cirkelrörelser, att vara noga med att insida,utsidan och tuggytan av varje tand. Det tar ca 2-3 minuter att borsta samtliga tänder i munnen.

2. Använda munskölj

Använd den munskölj som passar dig bäst. Vilket munskölj som passar bäst för dig avgör din tandläkare eller hygienist eftersom det är individuellt utifrån behoven. Munskölj är endast en komplettering och inte en ersättning för tandborstning och tandtråd.

3. Besök din tandläkare regelbundet

Du varit hos din tandläkare eller tandhygienist kommer du få ett revisions invervall som är anpassat efter dina behov. Intervallet kan vara allt från 1 besök vartannat år till att du måste komma var själte månad.

4. Tandtråd en gång om dagen

Plack och bakterier är lätt förekommen på ytor som är svåra att komma åt. Därför är det viktigt med tandtråd mellan tänderna. På så sätt undviker dålig andedräkt genom att hålla mellan tänderna fria från bakteriebeläggningar. Det är även viktigt att använda tandtråden med rätt teknik då det finns risk att skada tandköttet.

Dra ner tandtråden försiktigt mellan tänderna med sågande rörelser tills du når tandköttet och krama tandhalsen längs tandköttskanten. Detta är det mest effektivaste sättet att använda tandtråd på.

5. Använd Fluor

Enligt forskning är fluor effetiv mot karies och förstärker tandens yttersta skal, dvs. emaljen från att bakterier inte tar sig igenom och orskar hål i tänderna. Fluor förekommer i de vanligaste tandkrämerna och munskölj.

6. Rökning

Även rökning påverkar den orala munhälsan samt kroppen på ett negativt sätt. Det orsakar missfärgning på tänder och tunga, samt dåligt andedräkt. Rökning orskar även tandlossning.

7. Undvik sockerberikad dryck och mat.

Föda som inehåller socker kan orsaka karies. Karies är även vanligt förekommande hos patienter som ofta småäter. Ska man äta sötsaker är det bra att äta detta direkt efter en måltid men även äta upp allt sött direkt för att minska risken för hål i tänderna.

8. Användning av plack tabletter

Det finns tabletter som färgar placken på tänderna. På så vis kan du se vart du har plack och på så sätt borsta mer på den ytorna av tänderna. Denna kan användas både före och efter borstning för att se om man har missat något

9. Borsta tungan

Plack kan även förekomma på tungan och orsaka dålig andedräkt. Plack på tungan kan även orsaka andra problem i munnen och den allmänna hälsan. Därför är det rekommenderat att borsta tungan varje kväll efter tandborstningen.

10. Drick mycket vatten

Människokroppen består 60% av vatten och hjälper kroppens näringssystem att fungera, ger huden fukt och lyster samt bidrar till musklernas utveckling. Att dricka mycket vatten är det bästa du kan bidra med för dina tänder speciellt om det också inehåller flour.

Att få kunskaper om munnen och dens funktioner och om hur olika faktorer påverkar dess hälsa är viktigt för en god munhälsa. På så vis kan man bibehålla ett friskt och fint leende. Borsta tänder och tunga morgon och kväll, använd tandtråd, mellanrumsborste samt använd extra flourskölj om du har lätt för att få hål i tänderna. Undvik att röka och äta mycket

sötsaker och gå på regelbundna tandläkarbesök. Vi på Swedish Dental strävar alltid efter ett kvalitativt arbete och nöjda patienter. Vi har

välutbildade personal som kan hjälpa just dig utifrån dina behov och förutsättnigar. Tveka inte att höra av er!

2023-04-20T11:54:57+01:00
Till toppen