27 maj, 2019

News

Risker med tandimplantat

Infektioner

Tandimplantat kan förbättra din livskvalité till det bättre. Du får ett fantastiskt leende och känner samtidigt att du får bättre självförtroende. Din orala hälsa kommer även att kännas bättre då du troligen förbättrat din munhygien avsevärt.

Implanat är dock inte den magiska lösningen på alla dina dentala problem. Precis som alla andra behandlingar kan man drabbas av komplikationer. Det är viktigt att du är välinformerad innan du bestämmer dig för en behandling med tandimplantat.

För att du ska få en större förståelse kommer vi lista riskerna med implantat nedan.

Infektioner

Det är därför viktigt att du är sanerad inför behandlingen. Detta innebär att man har behandlat tidigare infektioner i käkbenet, inflammationer i tandkött och hål i tänderna. Det är viktigt att du är ren i munnen från bakterier och tandsten inför operationen.

Ibland kan man drabbas av en infektion när man blir behandlad med implantat trots att man har gjort allt helt rätt men det är väldigt sällsynt som tur är och det går att behandla i de flesta fall.

Det är även viktigt att man sköter om implantaten efter avslutad behandlingen då eftervården är otroligt viktigt för att upprätthålla ett friskt tandkött.

Skada på tänder, läppar och mjukvävnad

När man genomgår en behandling med tandimplantat finns alltid en risk för att skada vävnaden runt omkring såsom andra tänder, tunga, kinder eller annan mjukvävnad. Det är därför det är viktigt att gå till en tandläkare som har lång erfarenhet av tandimplantat behandlingar och som sätter implantat flera gånger i veckan.

Problem med bihålan

Om implantatet placeras fel och penetrerar bihålan i överkäken kan det skapa problem i form av infektion. Risken är större om du har haft problem med bihålorna tidigare. Detta är isåfall viktigt att tala om för din tandläkare. Vi på Swedish Dental tar alltid en CBCT och kan då diagnostisera ev problem med bihålorna innan operation. Det finns metoder där man kan höja bihålans golv och slemhinna för att placera implantatet. Detta kräver dock en erfaren behandlare som vi har på Swedish Dental.

Komplikationer med rökning

Rökning ökar risken för komplikationer och vi på Swedish Dental rekommenderar rökare att sluta inför behandlingen. Rökning ökar risken för infektioner och leder även till att läkningsprocessen försämras. Rökare har ökad risk för att förlora implantat redan efter operation men även efter inläkning då risken för periimplantit(tandlossning på implantat) ökar.

Fördelar med tandimplantat

Trots att det finns risker och komplikationer med implantat är dessa små och lyckandefrekvensen väldigt hög när en tandläkare med stor erfarenhet utför behandlingarna. Implantat är en riktigt bra behandling för att ersätta tänder och undvika att slipa i andra tänder för att skapa en tandbro. Du kommer uppleva en bättre livskvalite och känna dig mer själväsker med ditt nya leende.

Implantat förändrar livet för många patienter men det är viktigt att välja en tandläkare som arbetar regelbundet med implantat och operationer för att undvika de komplikationer vi nämner ovan.

Har du fler frågor tandimplantat och risker så kan du kontakta oss på Swedish Dental för en kostnadsfri konsultation.

2023-04-20T16:00:27+01:00
Till toppen