10 mars, 2019

News

Våga le igen, återfå ditt självfötroende, Så här gör du!

Det kan kännas frustrerande när man drabbas av en skadad tand eller krona. Det känns inte bara obehagligt men kan även påverka självförtroendet när det kommer till ditt leende. Många människor påverkas på pass mycket att man slutar le och skratta. Detta kan i sin tur påverka dig i sociala sammanhang och vardagen.

Om du har problem med tänderna på något sätt så kan du kontakta Swedish Dental. Vi hjälper dig med dina skadade tänder och skapar dig ett fantastiskt leende som du kan vara stolt över.

Skadade Tandkronor

Om din tand är skadad på grund av karies angrepp eller frakturer som orsakats av en olycka kan behandling med tandkronor förhindra mer omfattande skador. Kronor kan också användas för att förstärka tänder som är sköra som exempelvis rotfyllda tänder. Tandläkaren slipar till din tand och när väl kronan är färdig så cementerar tandläkaren fast den på kvarvarande tandsubstans.

Tandkronor kan tillverkas av olika material såsom porslin, guld, mk-kronor( krona med metall under som täcks av ett porslins lager) och plastkronor.

Crown & Bridge Treatment With Porcelain Crowns

Orsaker till varför en tand skadas

Nedan listar vi några av de vanliga orsakerna till skador på tänder.

Orsaker till varför en tand skadas

TRAUMA

En av de vanligaste orsakerna till varför tänder skadas är på grund av trauma. Människor kan vara med om bilolyckor, sportrelaterade skador eller om du bara ramlar och slår dig i vardagen. Detta leder ibland till att tandkronan frakturerar och den inre tandsubstansen blir blottad vilket kan behöva behandlas med en porslinskrona.

DÅLIG MUNHYGIEN

Om du inte bibehåller en god oral hygien leder detta ofta till skadade tänder i form av karies eller tandlossning. Det bästa är om du borstar dina tänder regelbundet och använder tandtråd. Undvik att bita på naglar eller andra vardagliga ting som pennor. Även en iskub kan leda till att din tand frakturerar om du biter i den.

GNISSLA TÄNDER

Om du är en person som gnisslar eller pressar tänder kommer dina tänder så småningom frakturera eller slitas ner så pass mycket att behandling med en tandkrona kan behövas. Det bästa sättet att undvika detta är genom att använda en bettskena.

DECAYING TOOTH

Om ett kariesangrepp inte diagnostiseras i tid kan skadan bli så omfattande att du behöver behandla tanden med en tandkrona. I värsta fall kan du även behöva behandla tanden med en rotfyllning innan tandkronan kan sättas på plats. Misstänker du att du har en krona rekommenderar vi dig att söka en tandläkare så fort som möjligt.

BETT SOM INTE STÄMMER

Om du har ett bett som inte stämmer kan det leda till att vissa tänder får ta emot en ganska stor del av kraften käkarna producerar vilket i längden kan leda till frakturer. Ett bettfel kan uppstå i ung ålder när de permanenta tänder växer ut. Vissa drabbas av bettfel då deras käkar är för små eller för stora vilket gör att tänderna inte kommer in i rätt position.

Tecken på en skadad krona

Är du inte säker på att din krona är skadad? Nedan listas några tecken på vad du kan titta efter och avgöra om din tand behöver behandlas med en krona.

  • Din tand börjar bli otroligt känslig mot kallt och varmt.
  • Du ser en fraktur eller spricka på tanden.
  • Du känner en ojämn yta på din tand som inte varit där tidigare.
  • Om du har tandvärk

Behandlingar för en skadad krona

En skadad tand kan snabbt leda till stora problem. Det finns dock lösningar för att hjälpa dig. Swedish Dental kan behandla din skadade tand med en porslinskrona för att du ska slippa dina besvär och få till ett fantastiskt leende. Om du upptäcker att du har en skada är det viktigt att du behandlar den så fort som möjligt. Kontakta Swedish Dental för en tid idag.

Skalfasader

Om du har en skadad tand kan en skalfasad vara ett väldigt bra behandlingsalternativ. Detta alternativ är en minimalinvasiv behandling där man slipar tanden väldigt lite för att uppnå en fullgod behandling med ett fantastiskt fint och estetiskt resultat. En skalfasad är en tunn porslinshätta som vi på Swedish Dental kan cementera fast på den yttre delen av din tand utan att behöva slipa dina tänder. Dessa skalfasader är otroligt fina och ser helt naturliga ut och man kan även justera färgen till att passa omgivande tänder. Färgen kan även anpassas efter dina önskemål. Vissa patienter vill få vitare tänder och detta går att erbjuda med skalfasader. Skalfasader har lång livslängd och när de väl sitter på plats kan du använda dem utan besvär.

Eftersom skalfasader är minimalinvasiva är det en väldigt bra behandling om tanden har en liten skada vilket gör att man kan bevara emaljen under själva fasaden. Denna behandling är oftast helt smärtfri.

Implantat

Implantatoperation

Man kan även behandla skadade tänder som måste tas bort med tandimplantat. Vi på Swedish dental ersätter din tand med ett implantat som agerar som en artificiell rot och sedan placerar men en krona på implantatet som ser helt naturligt ut.

Ingen kommer kunna se skillnaden på dina naturliga tänder och själva implantatkronan. De kommer se identiska ut och fungera ungefär på samma sätt. Om du ska genomgå denna behandling behöver du dock en munhåla med friskt tandkött och mjukvävnad samt en bra benstruktur. Vår metod med titthålskirurgi är väldigt minimalinvasiv vilket leder till du är fri från värk, svullnader och blåmärken. Detta bidrar även till en snabbare läkning. Din livskvalité ökar och du kommer kunna le stort och vara stolt över ditt leende.

Implant Bridge & Conventional Crowns Combined Treatment

Temporär krona

Efter själva titthålskirurgin för tandimplantat kommer vi på Swedish Dental att sätta fast en temporär krona på implantatet. Detta är ett viktigt steg i behandlingen speciellt om det gäller dina framtänder. En temporär krona bidrar till att du slipper en tandlucka under läkningstiden, den ser till att du kan skratta normalt och att mjukvävnaden runt tanden läker in fint och naturligt för bästa estetiska resultat. Eftersom vi på Swedish dental jobbar minimalinvasivt så slipper du besvär i form av värk, svullnad och blåmärken. Det är dock viktigt att du bibehåller en god munhygien under behandlingen.

Få tillbaka ditt leende

Det många inte tänker på är hur mycket ens leende kan påverka självförtroendet. När något är fel med tänderna påverkar det ofta ditt leende. De flesta människor säger att de känner sig mer osäkra på sitt utseende vilket leder till att de ler mindre och detta kan i sin tur påverka självförtroendet.

Människor som ler upplevs ofta som mer öppna vilket öppnar dörrar för fler bekantskaper. Så när du ler bidrar detta troligen till att du träffar nya människor och skapar nya vänner.

Låt inte problem med tänderna påverka din vardag. Kontakta oss på Swedish Dental för hjälp så behandlar vi dina skadade tänder och återställer ditt fantastiska leende.

2023-04-20T16:21:20+01:00
Till toppen