7 juni, 2019

News

Vad är clear aligner och hur fungerar behandlingen?

Det finns som tur är bättre alternativ för att förflytta tänder än för bara några år sedan. Tidigare fanns endast alternativet med en konventionell tandställning som är ganska obekväm. Idag har du tillgång till osynliga tandställningar som brukar kallas för aligners. Du behöver inte tänka på att andra ser din tandställning då dessa är i princip osynliga. Vi kommer i texten introducera dig och berätta mer om denna typ av aligners.

Vad är clear aligner?

Man kan säga att en clear aligner är en sorts osynlig tandställning tillverkas i plast. Man få vanligen två st, en för överkäken och en för underkäken under behandlingen. Det finns dock patienter som endast behöver behandla en käke och därför bara behöver aligners för exempelvis överkäken. Dessa är individuellt anpassade efter dina tänder så att de passar perfekt under behandlingen gång.

De är utformade så att de förflyttar dina tänder lite i taget genom att utöva lite kraft när aligner sitter på. Du erhåller inte bara ett fint leende utan man förbättrar även ditt bett förhållande samtidigt. Under behandlingen gång kommer du få byta aligners allt eftersom dina tänder förflyttas. Själva behandlingen kan ta olika lång tid beroende på hur stort bettfel du vill åtgärda. Däremot kommer ditt leende vara fantastiskt och ditt bett perfekt efter avslutat behandling.

Hur fungerar en clear aligner?

Efter utredningen tar man ett digitalt avtryck på tänderna inför planering av behandlingen. Dessa modeller använder man för att virtuellt förflytta tänderna och åstadkomma en optimal placering av tänderna. Sedan lägger man upp en plan för hur många aligners man behöver för att komma i mål.

Varje ny aligner du behandlas med förflyttar tänderna gradvis och på så sätt åstadkommer man tillslut en förflyttning och rotation av tänderna som placerar dem optimalt för ett fint och vackert leende som i kombination med en bra bettfunktion.

När du använder dig av dina clear aligner är det fortfarande viktigt med en god munhygien. Även om du kan avlägsna alignern när du äter och borstar tänderna måste du se till att få rent vid varje tillfälle innan du sätter tillbaka den på plats.

FAQs om clear aligner

Gör det ont när man använder clear aligners?

Nej, Clear aligners är mer obekväma i början när man flyttar tänderna men efter ett tag vänjer man sig och allt känns som vanligt.

Vad kostar en behandling med clear aligners?

Kostnaden varierar beroende på hur stort behandlingsbehov du har. Det är därför vi erbjuder en kostnadsfri konsultation på Swedish Dental. Då kan vi förklara vad som behöver göras och du får ett kostnadsförslag att ta ställning till.

Hur länge måste jag använda mina clear aligners?

Tiden du behöver använda beror på hur stort behandlingsbehov du har. Du måste prata med din behandlare när du kommer för en konsultation. Det är dock vanligast med en behandling som håller på i ca 12-18 månader.

Hur rengör jag mina clear aligners.

Det är viktigt att rengöra både insidan och utsidan av dina aligners. Ta ut dem ur munhålan och borsta dem vatten och tandkräm. Använd en manuell tandborste och skölj dem sedan med varmt vatten. Detta håller dina aligners rena och fräscha

Om du har bestämt dig för att använda dig av clear aligners kan du kontakta Swedish Dental för en kostnadsfri konsultation där du får ett kostnadsförslag. vi besvarar dina frågor och informerar om hur behandlingen kan gå till

2023-04-20T16:16:20+01:00
Till toppen