24 januari, 2024
Kan man borsta tänderna för mycket?
Kan man borsta tänderna för mycket?
Sedan små barnsben har vi hört rekommendationer om att borsta tänderna minst 2 gånger per dag i 2 minuter. De flesta borstar morgon och kväll, ofta inte mer än så. Ibland kan det göras slarvigt medan vi packar väskan och under två minuter när det är stressigt inför jobbet eller när John Blund knackar på dörren. Därför brukar frågan knappt ställas, men kan man borsta tänderna för ofta och mycket?
När tandborsten spretar
Om du märker att samtliga strån på tandborsten snabbt blir spretiga kan det vara ett tecken på att du borstar för ofta och hårt. En tandborste borde hålla ungefär 3-4 månader och när borsten börjar visa tecken på slitage rekommenderas den att bytas ut. Om din tandborste blir sliten efter bara några veckor är det alltså dags att höja på ögonbrynen.
Är borsten sliten kan den vara mindre effektiv på att rengöra tänderna och kan även bära bakterier. Det är också viktigt att byta tandborste efter en förkylning eller annan sjukdom för att undvika spridning av bakterier. Framförallt kan dina tänder och tandkött ta skada om du borstar för hårt. Det är viktigt att använda lätt tryck och cirkulära rörelser när du borstar tänderna.
När tandköttet blöder
Inflammation i tandköttet beror ofta på dålig munhygien. Plack och tandsten ansamlas längs tandköttskanten och orsakar tandköttsinflammation, vilket gör tandköttet mer lättblödande och i långa loppet drar sig tandköttet tillbaka mer eller mindre permanent. Därför hör vi ofta i samband med inflammation i tandköttet att vi ska bli bättre på att borsta tänderna. Ett vanligt misstag är därmed att använda samma teknik och borsta mindre eller ännu mer. En vanlig orsak till att tandköttet blir inflammerat och blödande är förstås överdriven tandborstning. Det viktigaste är att inte borsta mer våldsamt eller ofta utan använda rätt teknik. En mjuk tandborste är därför att föredra. Det är ingen skillnad på en ”vanlig” manuell tandborste och en eltandborste bara du hanterar dem rätt.
När tandköttet drar sig tillbaka och tänderna ilar
När retraktioner av tandköttet endast är på tandytorna längs med kinderna samt längre bak i bettet brukar tandläkare misstänka tandborstskada. I och med att tandköttet dragit sig tillbaka blottas en mer känslig del av tanden, rotytan. Därmed kan det ila i samband med kyla. Ett vanligt misstag är att misstänka hål i tänderna som gör att du borstar ännu mer och noggrant. När rotytan blottas utgör det dock en förhöjd kariesrisk i området eftersom plack lättare ansamlas här samt att tandsubstansen där är mer känslig för syraattacker. Värt att tänka på i samband med tandborstning är också att tandkrämer innehåller slipmedel, med olika kornstorlek och aggressivitet, för att lättare avlägsna plack och missfärgningar från tänderna. Vanliga slipmedel i tandkrämer inkluderar kiseldioxid och kalciumkarbonat. Det är viktigt att använda tandkräm med måtta för att undvika överdriven nötning.
2x2x2x2 – regeln
Allmänna rekommendationer är att borsta tänderna 2 gånger per dag, i 2 minuter, med 2 centimeter tandkräm och att vänta 2 timmar innan förtäring av mat. När du äter mat sänks pH i munnen och miljön i munnen blir surare. Du ska heller inte skölja munnen med vatten efter du borstat tänderna eftersom det minskar fluorets stärkande effekt på emaljen. Det är därför viktigt att planera in när du ska borsta tänderna för att göra det på rätt sätt och kunna fokusera på tekniken.