7 juni, 2021

News

Hur ofta bör man byta ut tandborste?

Tandborstar är inte designade för att hålla för evigt. Enligt tillverkarens riktlinjer och tandläkarrekommendationer bör du byta ut din tandborste var 12 till 16 veckor. Om du inte byter ut tandborstehuvudet/tandborste så finns det en liten risk för att din oralahälsa kan påverkas negativt och öka risken för infektioner.

Riskfaktorer för användning av tandborsten utöver den rekommenderade längden:

Vid varje användning av din tandborste utsätts den för slitage av tänderna, vattnet och tandkrämen. Borstens strån böjs och blir inte lika effektiv efter ett tag. Därför är det viktigt att byta borsten oftare.

Enligt en betrodd studie som gjordes 2013 visade det sig att efter 40 dagars regelbunden användning av borsten börjar stråna på borsten att förlora sin effektivitet och kan orsaka plackuppbyggnad. Eftersom borsten blir mindre effektiv mot plackbilningar påverkas tandköttet och blir inflammerat.

Infektioner

Bakterier fäster sig på tandborsten och är därför viktigt att byta ut den ofta. Ju mer borsten är använd desto mer bakterier är den utsatt för. Det är också viktigt att ha en egen tandborste och inte dela det med någon då sjukdommar kan sprida sig. Även barn behöver byta tandborsten, dock lite oftare än varje 40 dagar. Barn använder tandborsten lite mer ”slitsamt” är vuxna då de kan bita och gnugga på borsten, Den slits helt enkelt mycket mer och snabbare.

Är det rekommenderat att dela tandborsten? 

Det är absolut inte rekommenderat att dela tandborsten. Om någon har råkat använda din borste bör du göra dig av med den!

Bakterier 

Ett annat övervägande som vi vanligtvis inte tänker på är att bakterier kan byggas upp i tandborstborsten. Det betyder att det är viktigt att byta ut din tandborste efter att du har haft en förkylning eller haft någon typ av infektion i kroppen.

Svamp och bakterier kan utvecklas i borsten om du inte tar hand om borsten korrekt. Efter användning är det bra att skölja av tandborsten ordentligt, förvarar den täckt i upprätt läge och håll den borta från andra använda tandborstar. Var noga med att täcka över ditt tandborsthuvud för att skydda det och minska spridningen av bakterier.

Om du inte kommer ihåg exakt hur länge det har gått så kan du vara särskilt uppmärksam på det tillstånd tandborsthuvudet är i – om borsten är sliten, eller speciellt om du ser mörka färgförändringar vilket är en tecken på mögel.

Hur ofta bör man byta ett elektriskt tandborsthuvud? 

Elektriska tandborsthuvuden rengör tändernas yta genom att snabbt rotera eller vibrera. Dessa tandborsthuvuden har dock fortfarande nylonborstar som kan slitas ner efter regelbunden användning. Det är rekommenderat att byta ut tandborsthuvudet på din elektriska tandborste var 12: e vecka eller till och med tidigare. Kolla efter tecken på slitage på borsten för att veta när det är dags att säga adjö till ett borsthuvud.

Sammanfattning:

Din tandborste är ett viktigt verktyg. För att underhålla din tandborste och använda den så mycket som möjligt ska den förvaras så torrt som möjligt och ha den upprätt för att den ska lufttorkas och inte stängas in så att den blir fuktigt.

Undvik gemensamma tandborstar!

Det kan är också rekommenderat att köpa borstar som är lite mjukare just för att undvika slitage på tänderna och skador på tandköttet. Välj en tandkräm som passar just dig. Har du tex ilningar ska du välja en tandkräm mot ilningar och har du lätt för att få karies ska du då ha en tandkräm som inehåller en högre halt av fluor. Annars är det rekommenderat att alltid ha lite flour i sin tandkräm eller munskölj. Välj ADA märkta tandkrämer och munskölj.

Sist men inte minst, glöm inte tandtråd!

Vi på Swedish Dental och många andra kliniker brukar rekommendera en eltandborste, just för att komma åt alla svåra ytor i munnen som man i vanliga fall har svårt med en vanlig borste. Det har även visat på studier att munhygienen blir så mycket mer bättre med en eltandborste. Det är extra viktigt för patienter med tandköttsjukdommar att hålla en god munhygienen.

Glöm inte att du alltid kan be om rekommendationer för dina behov från din tandläkare!

2023-04-20T15:54:24+01:00
Till toppen