1 februari, 2021

News

Hur man behandlar tandvärk

Tandvärk känner vi människor oftast som en dunkande/molande smärta i tänder och käkben. När vi äter och dricka kallt/varmt eller bara tuggar på något kan vi uppleva den känslan pga skador på tänderna i form av kariesangrepp eller infektioner. Tandvärk kan yttra sig olika beroende på individen men en sak är vi kan enas om är att det är ett problem som behöver behandlas med hjälp av en tandläkare.

Yuliya Rabinovich, allmän tandläkare säger att ”smärta är ett sätt för vår kropp att signalera att något i kroppen är fel. Det är ett varning om att vi har en skada någonstans”.

Smärtan behandlas utifrån diagnosen som tandläkaren ställer. Det kan vara allt från en vanlig putsning, lagning eller en omfattande rotbehandling. Det sista man gör är en extraktion, dvs att man blir tvungen att ta bort tanden.

Ibland försinner smärtan av sig själv, men detta tyder inte på att tanden inte behöver en behandling. Det är alltid bra att kolla upp smärtan på en gång innan det går för långt. Väntar man för länge kan det leda till en tandutdragning p ga att skadan blivit så pass omfattande och tanden inte går att rädda.

Vad orsakas tandvärk av?

Tanvärk uppstår pga en inflamation i pulpan där nerver och kärl finns. Det är nerverna som irriteras och orsakar smärta och känslighet i tanden. Det kan bero på karies, trauma eller infektione. Detta måste behandlas omgående.

De vanligaste orsakerna till tandvärk är:

Tandköttsjukdom– om plack och bakterier fäster sig under tandköttet och på tänderna kan det orsaka en inflamation i tandköttet. Detta orsakar i sin tur att kroppen försöker skydda sig mot infektionen och börjar bryta ner benet runt tanden för att komma längre ifrån det infekterade området. Detta leder till tandlossning.

Abscess- dvs. infektion som spridit sig till käkbenet kalls för abscess då det bildas runt tandroten, som sedan kan orsaka tandvärk.

Trauma- Tanden utsätts för någon typ av skada som t ex en spricka eller fraktur pga yttre påverkan.  Detta kan leda till att tanden går i nekros(dör) och infekteras.

Tandgnissling– Vi är oftast omedvetna om att vi gnisslar tänder. Detta kan i sin tur orsaka sprickor och frakturer pga den hårda belastningen. Det som händer med tänderna slits ner med tiden. Vid grav tandpressning och gnissling kan tanden gå i nekros(dör)  och orsaka tandvärk.

Sneda tänder kan det också orsaka problem om det leder till att trycket blir just på en och samma tand vilket kan skapa en ömhet samt tandvärk. Detta brukar man behandla med tandreglering/tandställning.

Om du inte kan gå till tandläkaren direkt så kan vi tipsa om några råd:

 • Gurgla med saltvatten. Hjälper till att få bort bakterier från munnen och sminskar svullnaden.
 • Värktabletter– OTC-smärtstillande läkemedel, aspirin, alvedon och ipren, funkar inte det kan din tandläkare skriva recept på något starkare.
 • Använd ispåse– en kall kompress eller ispack kan användas mot kinden för att bedöva smärtan.  Det  är viktigt att inte applicera kylan rakt på tanden då tanden kan vara överkänslig.

Tänk på att dessa få metoder inte är en permanent hjälp utan bara tillfälligt. Vid sådanna syptomer bör du besöka en tandläkare för behandling.

Medicinsk behandling för tandvärk

I många fall behöver tandvärk och käksmärtor behandlas av en tandläkare. I vissa fall kan tandläkaren behöva bedöva runt tanden för att behanadla smärtan.

På många tandvårdskliniker kan man behandla de allra vanligaste tandproblemen så som lagningar, tandutdragningar, rotfyllningar, och kron/brobehandlingar (protetik).

Om du har problem med svullnader eller infektioner kan din tandläkare behöva skriva ut recept på antibiotika innan behandling. Antibiotika behövs om man är allmänpåverkad, dvs har feber pga infektionen. När svullnaden sjunkit och patienten mår bättre kan tandläkaren börja behandla orsaken till infektionen. Under tiden du behandlas kan du jobba och fortsätta din vardag precis som vanligt.

Tandläkaren kommer att planera behandling utifrån din situation och försöka anpassa behandling utifrån patientens förutsättningar.

Dr. Charles Sutera berättar när du som patient måste söka vård:

 1. Om du har svullnader i eller utanför munnen.
 2. Om du har råkat för en olycka/trauma.
 3. Om du har tandvärk eller underliggande sjukdommar så som diabetes, eller sjukdommar som påverkan immunförsvaret, etc.

Förebygga Tandvärk

Med hjälp av regelbundna kontroller hos tandläkaren kan du undvika små som stora tandproblem. Försök att ha en tandläkare som du går regelbunden till och byt inte tandläkare om du inte måste. Det kan vara bra att gå till en och samma tandläkare. Patienten och tandläkaren bygger upp ett förtroende och man får bättre relation samt trygghet med sin tandläkare. Tandläkaren får även bättre koll på just dig och dina specifika behov när det gäller tandvård. Det blir även enklare att ha koll på munhälsan och dina förändringar.

 1. Hälsosam kost- undvik mycket socker och stärkelserikt mat eftersom att bakterier trivs bäst i sådanna miljöer. Detta orsakar sedan hål i tänderna, alltså karies.
 2. Borsta tänderna varje morgon och kväll. Använd mellanrumsborstar och tandtråd. Detta kan man få tips och råd av sin tandläkare av om hur och vilken typ av rengöring som är anpassad för dig.
 3. Årliga tandläkarkontroller samt djup regöring en av hygienist. (i vissa fall kan det behövas 2-4gg/år) men detta bestämmer din tandläkare/hygienist om hur många besök som krävs för just dig.
 4. Om du har blivit behandlad med proteser, broar, kronor eller implantat måste man hålla det rent dagligen. När man har dessa artificiella skapelser i munhålan kräver det att man sköter sin munhygien mer noggrant
 5. Om du idrottar med aktiviteter som kan skada eller påverka dina tänder rekommenderas skydd för dina tänder, sådana sporter som kan påverka är tex. boxning, ishocky etc.
 6. Sluta med rökning då det kan förvärra dina tandproblem. De flesta rökare drabbas oftare av tandlossning.

Varför våra patienter väljer Swedis Dental?

Vi på Swedish Dental har bra service, där våra receptionister och personal är hög utbildade med mycket goda kunskaper. Vid frågor, tveka inte att höra av er!

2023-04-20T15:50:47+01:00
Till toppen