5 mars, 2019

Tandimplantat

Har jag tillräckligt mycket ben för att få tandimplantat?

Undrar du om du har tillräckligt med ben för tandimplantat? Hur kan du avgöra detta? Tänder är till din mun som grunden för ett hus. De är en viktig komponent som håller allt annat på plats. När du tappar en tand kan ett tandimplantat vara ett gynnsamt ersättningsalternativ. För att ett tandimplantat ska lyckas måste det ha tillräckligt med stöd från det underliggande benet, stöd som du kan sakna om du tidigare haft benförlust. Här går vi igenom allt du behöver veta om tandimplantat och benförlust samt de alternativ som finns tillgängliga för dig.

Vad är ett tandimplantat?

Innan vi diskuterar dina alternativ när det gäller förlust av ben och tandimplantat, bör du först förstå vad tandimplantat är. Ett tandimplantat är en kirurgiskt implanterad artificiell tandrot utformad för att ge en grund för fasta eller löstagbara ersättningständer som är gjorda för att matcha dina riktiga tänder. Dessa ersättningständer är vanligtvis syntetiska kronor. De ger patienterna chansen att leva sina liv utan proteser vilket i sin tur hjälper till att behålla den ursprungliga strukturen i munnen och förhindra förlust av benmassa. Det gör detta genom efterlikna den stimulansen dina ben skulle fått när du tuggar, då implantatet mer eller mindre fungerar som en riktig tand. Behandlingen kan dock bli komplicerat om man redan har problem med benförlust.

Vad orsakar benförlust?

Det finns flera saker som kan orsaka benförlust i munnen och käken, därför är det viktigt att tala med din tandläkare om vad som händer med just dig. När du förlorar tänder som barn förändras inte strukturen i munnen eftersom att det växer nya tänder som ersätter dem. När du förlorar tänder som vuxen finns det dock inget ben som kan ersätta. Det betyder att du kommer förlora ben som ska agera som en grund för munhålan och tänderna. När en tand förloras, kommer dina kvarvarande tänder flyttas för ersätta det tomma utrymmet genom att luta sig framåt eller elongera ner. Dock får käkbenet i där tanden saknas ingen stimulans när du tuggar vilket är vad som bidrar till att käkbenet återbildas i normala fall.

När käkbenet inte stimuleras anser din kropp att du inte längre behöver benet och benet förtvinas, förlorar bentäthet och börjar gradvis påverka alla omgivande tänder. bFörlust av ben kan också uppstå av vardagliga sjukdomar som karies, tandköttssjukdomar, infektioner, skador på dina tänder eller käke, eller ett utvecklingsfel.

När benet inte räcker

Allt detta väcker frågan: varför behöver man så mycket ben för att få ett tandimplantat?

Det är faktiskt ganska enkelt: det viktigaste för att kunna ta emot ett tandimplantat är att ha tillräckligt med ben för att kunna stödja implantatet.

Tandimplantat är en förbättring jämfört med broar eftersom de nästan exakt är som en riktig tand som hjälper till att bevara det underliggande benet. Problemet kan även vara just det. Eftersom att det efterliknar tanden så pass mycket kan tidigare benförlust på den potentiella implantatplatsen orsaka att din tandläkare inte har tillräckligt med ben för att kunna placera implantatet på plats.

Den främsta anledningen till att tandimplantat är så slitstarkt är att det bokstavligen knyter till ditt riktiga ben under osseointegreringen. Om du saknar ben där implantatet sätts har implantatet inget ben att fästa sig mot.

Behandlingsalternativ

Lyckligtvis hindrar benförlust inte helt dig från att kunna få tandimplantat. Faktum är att du fortfarande kan få tandimplantat fastän du har en omfattande benförlust.

Innan du sätter in implantatet måste din tandläkare rekonstruera benet du har förlorat så att implantatet kan skruvas fast ordentligt. Det finns flera olika alternativ för att göra detta beroende på omfattningen av din benförlust, dina personliga preferenser och självklart din unika situation. Vi ska undersöka två möjliga alternativ: bentransplantation och distraktion osteogenes.

Bentransplantation

Bentransplantation är ett kirurgiskt ingrepp där en kirurg tar frisk benvävnad från någon annanstans i din kropp och placerar den i munnen som behöver repareras från benförlust.

Det finns flera alternativ för bentransplantation, inklusive:

  • transplantation från din egen kropp
  • allogen transplantation (benvävnad från en donator)
  • xenotransplantation (transplantation med användning av djurben)
  • transplantation med användning av syntetiska ben.

Vi på Swedish Dental föredrar att använda oss av xenotransplantation då det är är mer skonsamt. Man behöver inte ta ben från någon annan del av kroppen vilket leder till att operationsområdet blir mindre och patienten upplever mindre besvär.

Distraktionsosteogenes

Ett annat alternativ av bentransplantation är distraktionsostogenesen.

Distraktion är separeringen av två ben och osteogenes är bildandet av nytt ben. Under denna process kapar man benetunder operationen och en distraktor används för att långsamt dra isär de två benen. Detta tvingar nytt ben att växa in i gapet som bildas.. Dag för dag skruvas enheten lite längre in vilket långsamt vidgar gapet mellan benen som återigen tvingar nytt ben att växa. Denna metod är smärtfri och används i fall där man vill förlänga ett kort ben.

Hjälper dig att övervinna benförlust

Ditt leende är en viktig del av vem du är. Med rätt behandling behöver inte benförlust hålla dig tillbaka från ett komplett leende. Är du redo att återställa ditt leende, vänta inte – våra proffs kan hjälper dig. Klicka här för att lära dig mer om vårt team, eller kontakta oss idag för en konsultation.

2024-06-10T12:18:16+01:00
Till toppen