29 april, 2021

News

Ett fint leende med hjälp av etstiskt tandvård

Under de senaste åren har estetisk tandvård blivit mer populärt än någonsin. Med hjälp av dagens teknik har estetisk tandvård utvecklats enormt. De tekniska framstegen med nya digitala maskiner har det varit lättare att jobba estetiskt.

Innan du bestämmer dig för om du ska genomgå en estetisk behandling är det viktigt att veta riskerna och fördelarna med vad du kan förvänta dig.

I denna text kommer vi att kort berätta om hur och vi på Swedish dental jobbar och hur vi kan hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

Vad är estetisk tandvård?

Estetisk tandvård, eller kosmetisk tandvård som det också kallas är en typ av behandling som förbättrar utseendet på tänderna genom att ändra form, färg och längd.

Estetisk tandvård kan utföras på olika sätt, som tex. tandreglering. Tandreglering är både estetisk men också en funktionell behandlingsmetod medans tandblekning och fasader är enbart estisk behandling, dvs. för utseendets skull.

Det finns olika alternativ av behandling för att förändra utseendet av tänderna.

Vi på Swedish Dental är stolta över att ge patienterna ett vackert naturligt leende som inte bara ökar självförtroendet. De känner sig även väldigt bekväma med sitt nya leende. Våra Tandläkare hjälper dig med den behanlingen som passar just dig!

Här nedan kommer vi kort berätta om olika sätt att jobba på när det gäller estetisk tadvård.

Tandblekning

Tänder kan bli missfärgade med tiden och detta orsakas av olika faktorer som vi inte kan kontrollera. All mat och dryck vi äter och dricker såsom rödvin, dåliga vanor som rökning är faktorer som påverkar och orsakar missfärgningar.

Men allt har sin lösning!

Med hjälp av tandblekning kan man få ljusare och vitare tänder. Vi ska i denna text berätta hur tandblekningspreocessen går till:

När man ska genom en tandblekningsbehandling måste man vara fullt frisk i munnen, dvs inga hål, infektioner eller andra liknande sjukdomar i munnen. Om det diagnostiseras i munhålan så måste man först åtgärda dem innan tandblekningen påbörjas.

När det är dags för att bleka tänderna så måste man först ta ett avtryck av tänderna i form av alginat (gjort på alger), eller på ett digitalt sätt (3D). Utifrån de avtrycket kan man framställa en individuella blekningsskenor tillverkade just för dig.

Därefter får man en bleknings gel som sprutas in i skeden och sedan förs in i munnen.

Detta är rekommenderat att göra 5-7 dagar i 2-4h. Detta varierar givetvis beroende på vilken styrka på blekningsmedlet man vänder.

På bara en vecka så får du ett ljusare leende!

Inman Aligners

Inman Aligner är en s.k. genomskinlig tandreglerings skena.

Med hjälp av denna behandling kan man räta ut trånga eller glesställda tänder till en fin båge.

En Inman Aligner skena är en avtagbar skena som används för att justera tändernas riktigning och lutning, alltså funkar det nästan på samma sätt som en tandställning.

Denna behandling kan ta 6-18 veckor. Vid undersökning inför denna behandling kan din tandläkare ge dig en mer kontret info och hur lång tid din behandling kommer på ett ungefär att ta.

Broar och bryggor

Tandbroar är ett alternativ för att ersätta förlorade tänder, alltså där man har tandluckor. Tandbroar finns i olika typer. Mycket mer om denna typ av behanling kan ni läsa i våran artikel om ”tandbroar och implantat”.

Men nu ska vi kort berätta mer om just tandbroar:

Du som patient genomgår en utredning inför en sådan behandling. Vi röntgar dina tänder, scannar och analyserar din käke och tänderna för att avgöra om en bro är det bästa alternativet för just dig.

När tänderna ska förberedas inför en bro så slipas tänderna ner på ett ungefär 1,5- 2mm. Därefter tar vi ett avtryck (digitalt eller analogt) som sedan skickas till teknikern för tillverkning. Under tiden som bron är i tillverkning får patienten ett provisorium i plast, dvs. patienten slipper gå tandlös där tandluckan ersätts med en tillfällig bro under behandlingen. Vid andra besöket cementeras permanentabron fast och behandlingen slutförs.

Porslins fasader

Ett annat alternativ för ett finare leende är s.k. fasader. Denna typ av behandlig utförs oftast i syfte av ett estetisk eller en också s.k. kosmetisk skäl. Fasader är tunna, spcialanpassade porslins tänder. Med hjälp av fasader kan man byta form, färg, längden på tänderna och mycket mer.

Det är viktigt att veta att vissa behandlingar kan ta lite längre tid än andra typ av behandlingar, Dvs. flera besök och längre behandlinstider kan komma att krävas.

Om man är intresserade av fasader är det första besöket som en fri konsultation. Väljer man att gå vidare bokas en s.k. en utredning inför behandlingen, tredje besöket bokas en längre tid för preparation av tänderna och på fjärde besöket cementeras fasaderna på plats. Sedan bokas patienterna för en återbesök för kontroll och behandlingen sluförs.

SAMMANFATTNIGNSVIS;

Tandvården är en branch där allting utvecklas hela tiden inom behandlingar, material, tekniker men också vårdpersonalens kompetens.

Vi på Swedish Dental strävar efter ett profesionellt arbetssätt och ett smidig behandlingssätt för patienten.

2023-04-20T15:44:50+01:00
Till toppen