25 januari, 2021

News

5 Enkla sätt at laga trasiga tänder

VAD GÖR DU NÄR EN TAND GÅR SÖNDER?

Tänder kan skadas på ett antal olika sätt och skadan kan vara mindre eller mer omfattande beromde på tandens tillstånd och vilken typ av skada. Om skadan är mer omfattande, dvs en större skada så måste man besöka tandläkaren för hjälp. Under tiden gäller det att vara försiktigt och inte tugga/äta på den sidan.

Det finns flera faktorer som kan bidrar till våra tänder går sönder, bl a Idrotsskador, olyckor, råka tugga på något hårt men också egna orsakade faktorer så som tandgnissling och tandpressning.

Men det finns alltid en lösning och olika sätt att åtgärda skadorna. Man kan alltid börja söka hjälp akut om man har väldigt mycket besvär eller boka tid för utredning där tandläkaren kan undersöka samtliga tänder.

Samantha Rawdin berättar utifrån sin erfarenhet att hon ofta har patienter som kommer akut till kliniken pga tänder som frakturerat, spruckit eller har andra skador. Skadorna kan bero på stress som ofta leder till att man pressar och gnisslar/prssar tänder. Om det är en liten flisa kan man enkelt behandla det genom att putsa eller laga med en plastfyllning. Om det är en mer omfattande skada så som t ex. en framtand kan det behövas en lite större behandling som kronor eller fasader. Vi rekommenderar inte att behandla med stora plastfyllningar på framtänderna så de oftare går sönder samt att det blir mest estetiskt med fasader eller kronor i fronten.

FEM SÄTTET ATT LAGA EN TAND

Polering och lagning –

Det är extra viktigt att åtgärda en trasig tand så snabbt som möjligt så att man inte skapar ytterligare skador på tanden så att den blir mer omfattande, på så sätt blir det också billigare i många fall. Tandläkaren kommer alltid att erbjuda dig den behandlingen som är nödvändigt för dig just då. Som vi tidigare i texten berättade så kan man antingen putsa och polera tanden enkelt om det är en liten flisa eller laga tanden med komposit där man formar materialet så att det ser så naturligt ut som möjligt. En sådan lagning kan sitta upp till 10 år.

Kronor och fasader– Om skadan är mer omfattande dvs, en större skada så att man inte kan behandla det med en vanlig komposit lagning kan det behövas kronor eller fasader i porslin. Poslins tänder blir naturliga, jämna och fina. Skillnaden mellan kronor och fasader är att kronor är mer omfattande och täcker hela tanden och fasader är något mindre som täcker bara utsidan av tanden.

Tandimplantat- Om tandfrakturen är så omfattande så det inte går att laga med komposit, kronor eller fasader blir behandlingen mer omfattande och behöver terapiplaneras. Man kan nämligen behöva sätta ett implantat. Det man gör då är att ta bort tanden och ersätta det med ett titan skruv i käkbenet. När implantatet har läkt fast skruvar man dit en porslinskrona. Om man undviker behandling när tanden inte går att rädda kan man råka ut för en tandinfektion och tandvärk. Läkningstiden mellan extration av tanden (ta bort tanden) och sätta dit ett implnatat beror helt på benets tillstånd. I många fall kan man ta bort tanden och sätta dit ett implantat direkt. Om hålrummet där tanden suttit är för stort behöver man applicera benersättningsmedel och låta det läka i tre månader innan man kan gå vidare med behandling.

Sammanfattningsvis- Sprickor i tänderna syns inte alltid på röntgen när dem är små. Skadorna kan orsakas och påverkas från olika faktorer, en vanlig orsak kan vara att man är pressar/gnisslar tänder.

En sprucken tand brukar oftast ge en molande tandvärk eller ont i de bakre tuggtänderna eftersom att det är tuggtänderna som utsätts för det mest för kraft än fronten.

Dr. Jin Lin, förklarar att hans råd till patienterna med tänder som har flisor är att detta kan behandlas med en enkel behandling som går ut på att putsa de vassa kanter som uppstått. Om det är en större skada kan man laga med plastlagning och forma materialet och vid ännu större skador ersätts den skadade tanden med kronor eller fasader i porslin.

Om skadan inte går att behandla med en lagning då själva nerven är exponerad måste tandläkaren behandla tanden med en rotfyllning. Det man gör är att man öppna upp tanden och rensa ut nerver och kärl i rotkanalerna. Sedan rotfyller man med rotfyllningsmaterial. Därefter fortsätter behandlingen av tanden med stift och krona.

Mår tanden så pass dåligt kan man behöva ta bort den helt och ersätta med tandimplantat.

Varför väljer våra patienter just Swedish Dental?

Vi på Swedish Dental är specialiserade inom tandimplantat och estetisk tandvård där vi strävar efter bra resultat och nöjda patienter. Men vi erbjuder även allmäntandvård såsom, lagningar, rotfyllningar,basundersökningar, tandutagningar samt hygienistbehandlingar

Vi hjälper gärna till med era frågor och hjälp, tveka inte på att höra av er!

2023-04-20T11:58:36+01:00
Till toppen